Založ si blog

Cigáňom tým je hej. . .

Uvedomil som si, ako sa mám úžasne. Veď len prednedávnom som dostal nového slovenského prezidenta a hľa neuplynul ani mesiac a už som opäť nezaslúžene obdarovaný, tentoraz novým kráľom. Mám z toho síce tak trochu v hlave „hokej“, ale história nepustí. Dvanásteho apríla bol v Košiciach korunovaný rómsky kráľ Róbert I. Cigáňom tým je hej, majú aj prezidenta aj kráľa, veď kto to môže v tejto krajine vyhlásiť? Bol som z toho síce v šoku, lebo doteraz som bol presvedčený, že žijem v Slovenskej republike a myslel som si, že nám vládne parlament, vláda a prezident. Zdá sa, že niektorí ľudia si myslia niečo iné. A tak sme sa dočkali korunovácie samozvaného rómskeho kráľa. Vraj bol zvolený zástupcami Rómov. No musím sa spýtať kto zvolil týchto zástupcov, koho záujmy zastupovali a aký mali k tomu mandát? A čo samotný rómsky kráľ? Kto to je? Aké má vzdelanie, skúsenosti, úspechy? Róbert Botoš je pán NIKTO!!! Jediné čo je jasné, že má na rómske pomery celkom slušný majetok, ktorý dáva okázalo najavo. Neviem čo tohto človeka viedlo k myšlienke vyhlásiť sa za kráľa všetkých Rómov a už vôbec netuším, aké sú jeho skutočné zámery. Mňa najviac zarazilo a nepríjemne prekvapilo, že niekoľko vzdelaných a slušných Rómov sa k tomuto pánovi rýchlo pridalo a pripravili mu ovácie, ktoré asi majú byť kráľom štedro odmenené. Tento pán sa totiž k svojmu okázalému titulu dostal cez kopu svojich peňazí a more sľubov, ktoré rozdával na všetky strany. Úplnú čerešničku na tortu tejto frašky pridal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý tomuto podivnému samozvancovi a dobrodruhovi k jeho tragikomickej korunovácii blahoželal, čím vlastne tento súkromný obrad zlegitimizoval a zároveň Róberta Botoša uznal za kráľa Rómov. Nešťastný a odsúdeniahodný krok, ktorý dehonestuje samotný úrad splnomocnenca vlády. Iba ak by sa Peter Pollák chcel stať splnomocnencom kráľa. Neviem ako na toto faux pas zareaguje stranícke vedenie OĽANo a vláda SR, pretože takýto krok je minimálne neštandardný. Neviem či touto trápnou korunováciou neboli aj porušené zákony. Ak to bola recesia, ako napríklad Valašské kráľovstvo Bolka Polívku, tak by k nemu nemal oficiálne gratulovať člen vlády, ak nie, tak je to porušenie suverenity SR a teda prípad pre prokuratúru. Ak má byť Róbert Botoš lídrom a hovorcom všetkých Rómov tak nám pánboh pomáhaj. Všetci Rómovia dúfali, že takýmto lídrom a človekom, ktorý bude zastupovať záujmy všetkých Rómov na Slovensku bude prvý rómsky poslanec NR SR Peter Pollák. Rómovia mu verili a dúfali, že on bude nový vietor, ktorý vyčistí a rozhýbe stojaté, mútne vody v ktorých niekde na dne leží aj riešenie takzvaného rómskeho problému. Zdá sa, že vkladanú dôveru Peter Pollák absolútne sklamal. Namiesto riešenia takzvaného rómskeho problému sa splnomocnenec zaoberá samozvaným kráľom, ktorý nikdy nič pre Rómov neurobil a nemá čo rómskemu národu ponúknuť.

Ľudia očakávajú riešenia!!! Všetci občania tejto krajiny Slováci, Rómovia, Maďari atď., čakajú ako sa bude problém riešiť. No namiesto riešení sme sa dočkali najnejasnejšej rómskej reformy, ktorá okrem zákona o odpracovaní dávky v hmotnej núdzi nepriniesla NIČ!!! „Cigánsky problém“ si politici prehadzujú ako horúci zemiak a situácia sa zo dňa na deň zhoršuje. Toto neriešenie využívajú pravicoví extrémisti, ktorí ľuďom sľubujú rýchle a drastické riešenia. No a sklamaní ľudia dobre kŕmení predsudkami a rasizmom si túto rétoriku čím ďalej tým viac obľubujú. Teda neschopnosť vládnej garnitúry vedie túto krajinu do nevyhnutnej katastrofy akou by nepochybne bolo víťazstvo extrémistov v parlamentných voľbách. Ja viem možno si opäť klepete po čele a označíte ma za kuvika, ktorý vidí všetko v čiernych farbách. No možno si niektorí spomeniete na moje komentáre pred voľbami do VÚC, kde som varoval pred víťazstvom Mariána Kotlebu, čo si vtedy všimol aj Marián Leško v týždenníku TREND. Situácia sa môže zopakovať, pretože vláda a zodpovední v tejto otázke robia len veľmi málo a to málo čo robia je tak zdĺhavé, že sa občanom logicky zdá, že sa nerobí NIČ!!!

A čo druhá strana samotní Rómovia? Namiesto toho, aby sa rómska inteligencia spojila a zároveň vytvorila platformu pre spájanie úspešných Rómov, ktorí sú pilierom rómskej komunity a sú užitočnou súčasťou spoločnosti, ktorá ich nie vždy prijíma, ale ich status musí rešpektovať. Tak namiesto toho sa stanú súčasťou frašky samozvaných kráľov a ich komických predstáv o božskom pôvode ich kráľovskej moci. Vo vidine kráľovej štedrosti sa zapredali. Nemám nič proti tradíciám olašských Rómov, ktorí svojich vajdov nazývali kráľmi. No pasovanie sa do úlohy kráľa a spasiteľa rómskeho národa od človeka za ktorým nie je žiadna pozitívna minulosť ma privádza do stavu zúfalstva, ak toto má byť riešenie rómskeho problému. Našlo sa dosť rómskych lídrov na čele zo splnomocnenom, ktorí sa stali súčasťou tejto tragikomédie.

Ak chceme, aby sa takzvaný rómsky problém skutočne vyriešil musia sa do riešenia tohto problému zapojiť obidve strany. Rómovia i majorita, tí najlepší, najschopnejší, najvzdelanejší z obidvoch táborov musia spojiť sily, aby sme sa dočkali opatrení a zákonov, ktoré budú viesť k pozitívnym zmenám v našej spoločnosti. Sme totiž odsúdení na spoluprácu, lebo žiadne skratkovité riešenia neexistujú. Všetci vieme, že takéto riešenia priniesli  holokaust a koncentračné tábory. Ak sa skutočne nezačne niečo v tejto otázke robiť tak sa dočkáme nástupu fašizmu. Ten sa k moci nedostane ozbrojeným pučom, ale tak ako v Nemecku roku 1933 aj tu ho k moci môžu vyniesť nespokojní občania v demokratických voľbách. Zastavme tento proces skôr než bude neskoro!!!

 

 

 

                                                            Braňo Oláh.

Dohryzení potkanmi, pijúc vodu z potoka, hor sa k svetlým zajtrajškom

30.07.2022

Na Slovensko konečne dorazil dážď a tak skončilo jedno z najhorších období sucha, aké sme zažili. Táto správa určite okrem všetkých ostatných špeciálne musela potešiť obyvateľov Richnavy, ktorí v čase najväčších horúčav boli odkázaní na prídel vody 2l na osobu a deň. Neviem, ktorý génius vypočítal, že dva litre vody v čase horúčav postačia pre osobu [...]

Skutok sa stal!

03.05.2020

Svet sa zmieta v „korona“ kríze, ľudia majú strach o svojich blízkych o tých najslabších, seniorov a chorých, no možno ešte viac majú obavy o svoju prácu a živobytie. V tomto šialenom období strachu a neistoty naša spoločnosť zaregistrovala výskyt COVID 19 v marginalizovaných rómskych komunitách. Vláda veľmi rýchlo a rázne začala tento problém riešiť [...]

Cigánsky teror vo Važci? ??

19.12.2019

Je tesne pred Vianocami a ja sedím nad compom a vidím tú kampaň v médiách o prípade, ktorý sa odohral vo Važci 11.12.2019, kedy skupina miestnych Rómov z osady napadla človeka, bez zjavného dôvodu a dopustila sa na ňom násilia. Toľko správa z médií, ktorú celé Slovensko prijalo ako fakt, ktorý dosvedčuje, že Rómovia nerobia nič iné len napádajú slušných [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 302490x
Priemerná čítanosť článkov: 6050x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy