Založ si blog

Dohryzení potkanmi, pijúc vodu z potoka, hor sa k svetlým zajtrajškom

Na Slovensko konečne dorazil dážď a tak skončilo jedno z najhorších období sucha, aké sme zažili. Táto správa určite okrem všetkých ostatných špeciálne musela potešiť obyvateľov Richnavy, ktorí v čase najväčších horúčav boli odkázaní na prídel vody 2l na osobu a deň. Neviem, ktorý génius vypočítal, že dva litre vody v čase horúčav postačia pre osobu na 24h a to nehovorím o tom, že z tohto prídelu mali ľudia okrem pitného režimu zabezpečiť aj varenie a všetko ostatné k čomu človek vodu nevyhnutne potrebuje. Bolo jedno či ste dieťa, starec či máte nejaké zdravotné problémy jednoducho dva litre na hlavu a poraďte si ako viete. Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že táto krízová situácia by sa takto neriešila keby suchom postihnutými občanmi neboli v drvivej miere miestni Rómovia. No ale na Slovensku je to tak, Rómovia boli sú a bojím sa, že aj budú občanmi tretej kategórie na okraji záujmu spoločnosti, ktorá by sa ich najradšej nejako pohodlne zbavila. Našťastie na celom Slovensku prší a teda aj studne v Richnave sa naplnia vodou.

Lenže tento problém v Richnave ukázal okrem problému globálneho otepľovania aj na to, že na Slovensku, krajine EU je mnoho ľudí bez prístupu k pitnej vode. V Richnave majú studne no v mnohých iných lokalitách na Slovensku ľudia teda lepšie povedané Rómovia, lebo tento problém sa týka iba vylúčených rómskych komunít pijú vodu z potokov, bažín či prameňov pochybnej kvality. Za všetky lokality spomeniem napríklad Mútnik v lučeneckom regióne a je ich oveľa viac. To sa dámy a páni nedeje niekde v Afrike či Ázii to sa deje v strede Európy v krajine EU, ktorá na riešenie podobných problémov zo zdrojov EU už niekoľko volebných období čerpá nemalé finančné prostriedky. Kde sme sa však za tie roky v riešení posunuli? Nikde!!! Krok vpred a dva kroky vzad. Takýmto spôsobom nieže prestupujeme na mieste, ale mám pocit, že situácia sa ešte mierne zhoršuje. Tento pocit však nemám len ja, ale aj orgány EU. Slovensku sa po návšteve poslancov EP Slovensku dostala oprávnená kritika, že zdroje z eurofondov nevyužíva správne a pohrozila, že tieto eurofondy bude spravovať samotná EU. Problém vidí aj v tom, že samotné samosprávy nepovažujú riešenie problémov miestnych rómskych marginalizovaných komunít za dôležité pre rozvoj svojej samosprávy. Jeden z europoslancov YOUNOUS OMARJEE na margo toho povedal. „Pri návšteve rómskych osád sme od politikov počuli veľa výhovoriek, no dôvodom toho, že eurofondy v integrácii Rómov nefungujú, je nedostatok politickej vôle, za ktorým je často štrukturálny rasizmus v mysliach majority.“

Na riešenie takzvaného „rómskeho problému“, ako je v majorite často označovaný katastrofálny stav vo veľkej časti rómskych komunít sa v programovom období 2014-2020 vyčerpalo z eurofondov 383 miliónov!!! Čítate dobre 383 miliónov, efekt? Nevidíme, ľudia ho nepociťujú a samotní Rómovia žijúci v extrémnej chudobe a neľudských podmienkach už vôbec nie. Pýtam sa ako je to možné a kto je za to zodpovedný? V ďalšom období dostane Slovensko na rozvojový program 13 miliárd eur z toho 900 miliónov má ísť aj na riešenie problémov, ktorými trpia Rómovia z marginalizovaného prostredia. Čo sa zmení? Ako vláda nastaví pravidlá, ako bude vedieť motivovať samosprávy a pomáhať im pri čerpaní peňazí? Nevyparia sa aj tieto peniaze do neznáma, tak ako tie z minulosti? Ja viem veľa otázok a žiadne odpovede. Dokedy sa budú kompetentní tváriť, že sa ich to netýka a že za nič nemôžu? Doterajšie kroky a minuté peniaze nepriniesli žiadne výsledky. Úplne ukážkovým príkladom je projekt aktivácie dlhodobo nezamestnaných, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi s ktorým prišiel vtedajší splnomocnenec vlády pre rómske komunity a terajší europoslanec Peter Pollák. Na tento projekt sa minuli stovky miliónov eur a efekt? Opäť, nulový!!! Doteraz si kladiem čo bolo cieľom tohto projektu? Nechápem, cieľom mala byť aktivácia občanov závislých na sociálnych dávkach resp. Rómov, lebo na nich bol tento projekt takpovediac ušitý. Tak sa pýtajme koľko ľudí sa aktivovalo? Koľkí si našli vďaka tomu prácu? Koľkým sa zlepšil život? Výsledky mizivé ba dovolím si napísať žiadne. Okrem toho, že sa mal dať majorite pocit, že „cigáni“ neberú sociálne dávky zadarmo, ale si ich odpracujú, tak nič. Vnímanie Rómov majoritou sa nezmenilo a predsudky sú rovnaké ako pred rokmi kedy sa tento projekt spustil. Slovensko bez akýchkoľvek problémov porušilo základné ľudské práva a podmienilo sociálnu dávku odpracovaním určitého počtu hodín čím vlastne zaviedlo nútenú prácu. Ale ako to právne ošetriť? Nuž tak, že človek, ktorý tieto nútené práce odmietne tak mu nebude dávka v hmotnej núdzi odňatá, ale výška dávky bude 0,00€!!! Čo poviete? Šikovná právnická kľučka, nemorálna, nespravodlivá, ale litera zákona je navonok neporušená asi tak ako panenská blana starej prostitútky!!! Hanebné!!! No a  Ústavný súd, ktorý je strážcom demokracie a ľudských práv, ako poslušný lokaj vládnej lobby tento protiprávny akt schválil, veď čo na tom, ide iba o cigáňov tak prečo sa trápiť ľudskými právami? Takže spočítané a podčiarknuté, tento protiprávny a ľudské práva porušujúci projekt nepriniesol žiadne pozitíva a zhltol niekoľko sto miliónov eur, ktoré sa mohli využiť na oveľa užitočnejšie veci. Trebárs na tvorbu sociálnych podnikov, kde by dlhodobo nezamestnaní našli konečne prácu, alebo na to, aby ľudia mali prístup k pitnej vode či na vzdelávacie aktivity, podpora športu a mnoho iného čo by bolo zmysluplné a užitočné.

A takto by som mohol pokračovať. Chýba skutočná politická vôľa na riešenie problémov ľudí žijúcich v extrémnej chudobe, jednoducho ani jedna vláda nechce toto naozaj riešiť. Nakoľko ide v drvivej väčšine o Rómov a bohužiaľ aj tí čo majú moc a môžu rozhodovať sú ovplyvnení predsudkami v ktorých boli vychovaní a v ktorých doteraz žijú. Nepomohla ani návšteva a slová pápeža Františka na Luníku IX., ktorý vyzval slovenskú vládu, aby sa začala zaoberať riešením problému týchto ľudí a ľudí žijúcich v biede, ktorú si väčšina z nás nevie ani dobre predstaviť. No aj voči slovám pápeža zostali mocipáni hluchí a zdá sa, že ani kritika zo strany EU v tomto veľmi nepomôže. A čo rómski poslanci v NR SR? Veď táto téma by pre nich mala byť prioritná, veď ide o problémy ľudí, ktorí ich do NR SR zvolili. Čo v tejto oblasti urobili, ako sa angažovali, kde je počuť ich hlas? Za dva roky čo sú v parlamente sú bohužiaľ neviditeľní a ich aktivity veľmi slabé a vágne. Ich voliči od nich určite očakávali a očakávajú viac, než len ich poslušné hlasovanie podľa príkazu straníckeho šéfa a užívanie si výhod poslaneckého mandátu.

Bohužiaľ výpočet toho čo sa pokazilo a toho čo sa prehliada a nerobí je veľmi obsiahly. Aj preto pohľad do budúcnosti nie je práve optimistický. Európska únia má víziu úspechu a dobrého života pre svojich občanov v demokracii a otvorenej občianskej spoločnosti. Ako do tejto budúcnosti patria naše deti, ktoré žijú v chatrčiach dohryzené potkanmi, pijúc závadnú vodu a ich údelom je každodenný život v biede o hlade bez nádeje na zmenu k lepšiemu?

 

 

 

 

 

Braňo Oláh

Skutok sa stal!

03.05.2020

Svet sa zmieta v „korona“ kríze, ľudia majú strach o svojich blízkych o tých najslabších, seniorov a chorých, no možno ešte viac majú obavy o svoju prácu a živobytie. V tomto šialenom období strachu a neistoty naša spoločnosť zaregistrovala výskyt COVID 19 v marginalizovaných rómskych komunitách. Vláda veľmi rýchlo a rázne začala tento problém riešiť [...]

Cigánsky teror vo Važci? ??

19.12.2019

Je tesne pred Vianocami a ja sedím nad compom a vidím tú kampaň v médiách o prípade, ktorý sa odohral vo Važci 11.12.2019, kedy skupina miestnych Rómov z osady napadla človeka, bez zjavného dôvodu a dopustila sa na ňom násilia. Toľko správa z médií, ktorú celé Slovensko prijalo ako fakt, ktorý dosvedčuje, že Rómovia nerobia nič iné len napádajú slušných [...]

„Kotlebovci“ rozpustení, vypustení…

30.04.2019

Dnes rozhodoval Najvyšší súd SR o návrhu generálnej prokuratúry o zrušení politickej strany ĽSNS. Pre slovenskú spoločnosť ide podľa mňa o prelomový rozsudok, ktorý možno v budúcnosti použiť ako precedens. Na podnet generálnej prokuratúry bol už v roku 2017 podaný návrh na zrušenie tejto politickej strany, ktorý rozsudok Najvyššieho súdu zamietol. Prečo takto súd [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 302444x
Priemerná čítanosť článkov: 6049x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy