Založ si blog

Cigánsky teror vo Važci? ??

Je tesne pred Vianocami a ja sedím nad compom a vidím tú kampaň v médiách o prípade, ktorý sa odohral vo Važci 11.12.2019, kedy skupina miestnych Rómov z osady napadla človeka, bez zjavného dôvodu a dopustila sa na ňom násilia. Toľko správa z médií, ktorú celé Slovensko prijalo ako fakt, ktorý dosvedčuje, že Rómovia nerobia nič iné len napádajú slušných občanov z majority a dokonca polícia podľa poslanca, ktorý bol mimochodom právoplatne odsúdený, týchto páchateľov chráni.

No skúsme sa na tento prípad pozrieť bez rúška rasovej nenávisti a zistíme, že všetky stopercentné pravdy nemusia byť také, ako ich prezentuje jedna zo strán tohto konfliktu. Nechcem a nebudem obhajovať páchateľov tohto činu, práve naopak, každý kto svoje konflikty rieši násilím si zaslúži trest!!! Ale nie je možné, aby človek, ktorý uvažuje normále a kriticky nevidí zjavné fakty. Za prvé, ak konflikt nastal po tom, čo nejakí chlapci šikanovali dcéru obete, tak by logické bolo aby zavolali políciu a riešili tento problém. Alebo mi chce niekto povedať, že je úplne bežné, že matka dieťaťa chytí jedného z páchateľov a drží ho vraj pod krkom a on sa vytrhne a preto má rozbitú hlavu? To akože môže cudzí človek chytiť vaše dieťa, ktoré aj urobilo niečo zlé a držať ho dotýkať sa tak aby sa musel vytrhávať a potom si rozbil hlavu o stĺp elektrického osvetlenia? Nikto si to nemôže dovoliť!!! Rodičia mali volať Políciu a riešiť to v súlade so zákonom. Takto vzniká logicky podozrenie o tom ako sa stalo to, že ten chlapec prišiel k tomuto zraneniu. Bohužiaľ je tu rovnako veľká pravdepodobnosť, že matka zobrala spravodlivosť do svojich rúk a v záchvate zlosti potrestala domnelého páchateteľa šikany jej dcéry. Pre mňa úplne pochopiteľná reakcia akéhokoľvek rodiča, ale práve možno táto reakcia spôsobila hlúpu a primitívnu reakciu tých ľudí z osady, ktorí išli brániť niekoho zo svojej rodiny. Nehľadám ospravedlnenie pre tento čin, to vôbec nie, ale nechcem mlčať keď vidím tú všeobecnú mediálnu kampaň, ktorá všetkých Rómov hádže do jedného vreca a všetky problémy vidí zjednodušene.

Musím sa však spýtať na jeden fakt, ako je možné, že keď sa niečo podobné sa stane medzi majoritou tak nikto nerobí mediálnu kampaň a nerozširuje vzájomnú nenávisť, a pre konanie niekoľkých jednotlivcov sa neodsúdi celý národ, resp. komunita.

Opäť sa hovorí o „cigánskej kriminalite“, ale prečo sa nehovorí aj o tej majoritnej? Stačí si pozrieť tie najzávažnejšie trestné činy, ako vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice, stačí sa pozrieť na prípad zmeniek Markízy a celý spis Gorila.  A čo „kyselinári“ a iné mafiánske skupiny? A mohol by som dlho pokračovať,  tam neboli páchateľmi Rómovia.

Nikdy nebudem obhajovať násilne konanie kohokoľvek, ale nebudem mlčať, ak pri kriminalite pre jedných platí iný meter len preto, že majú inú etnicitu!!!

Neviem, mám pocit, že niektoré trestné činy sú vo vnímaní verejnosti brané úplne inak než podobné, kedy je páchateľom Róm.  Stačí si pozrieť napríklad : https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/skandal-u-kotlebu-brutalneho-poslanca-lsns-hnali-pred-sud

alebo: https://www.noviny.sk/krimi/486999-majitel-pohrebnej-sluzby-a-predseda-okresnej-organizacie-lsns-mal-vrazdit-pre-problemy-s-manzelkou

Prečo sa  v týchto prípadoch neprotestuje proti kriminalite, nerobia sa pochody? Podľa mňa v každom kriminálnom čine je zodpovedný páchateľ a ten si zasluhuje trest!!! Etnicita páchateľa aj obete je podľa mňa irelevantná, ak nejde o  útok motivovaný rasovou nenávisťou.

Bohužiaľ v našej spoločnosti a krajine tento princíp nefunguje a práve naopak, vtedy ak je páchateľom trestného činu občan z majority je to čin jednotlivca, ak rovnaký zločin spácha Róm, vinní sú všetci Rómovia!!!

Máte pocit, že takto je to spravodlivé?

Drvivá väčšina Rómov na Slovensku žije tak, že nie je problémom pre spoločnosť, no veľká časť majority súdi všetkých Rómov podľa správania niekoľkých jednotlivcov. Rómovia sú jednoducho zodpovední za správanie a trestné činy kohokoľvek z ich etnickej skupiny aj keď s tým nemajú nič spoločné a páchateľ žije 200km od neho a vôbec ho nepozná!!! Kolektívna vina funguje pre všetkých Rómov a iba pre Rómov!!!

Namiesto nenávisti musíme ponúknuť všetkým pozitívnu alternatívu. Práca je základom k tomu aby  ľudia začali žiť na lepšej spoločenskej a ekonomickej úrovni, ktorá logicky bude najlepším nástrojom proti sociálno- patologickým javom. Segregácia, ktorá panuje vo veľa regiónoch Slovenska, len zvyšuje vzájomné odcudzenie a nenávisť.

Sme odsúdení na spoluprácu a musíme nájsť cestu na spoločnú koexistenciu, nemusíme sa mať radi , ale musíme sa naučiť žiť aspoň vedľa seba, keď už nie spolu…

 

 

Braňo Oláh.

Dohryzení potkanmi, pijúc vodu z potoka, hor sa k svetlým zajtrajškom

30.07.2022

Na Slovensko konečne dorazil dážď a tak skončilo jedno z najhorších období sucha, aké sme zažili. Táto správa určite okrem všetkých ostatných špeciálne musela potešiť obyvateľov Richnavy, ktorí v čase najväčších horúčav boli odkázaní na prídel vody 2l na osobu a deň. Neviem, ktorý génius vypočítal, že dva litre vody v čase horúčav postačia pre osobu [...]

Skutok sa stal!

03.05.2020

Svet sa zmieta v „korona“ kríze, ľudia majú strach o svojich blízkych o tých najslabších, seniorov a chorých, no možno ešte viac majú obavy o svoju prácu a živobytie. V tomto šialenom období strachu a neistoty naša spoločnosť zaregistrovala výskyt COVID 19 v marginalizovaných rómskych komunitách. Vláda veľmi rýchlo a rázne začala tento problém riešiť [...]

„Kotlebovci“ rozpustení, vypustení…

30.04.2019

Dnes rozhodoval Najvyšší súd SR o návrhu generálnej prokuratúry o zrušení politickej strany ĽSNS. Pre slovenskú spoločnosť ide podľa mňa o prelomový rozsudok, ktorý možno v budúcnosti použiť ako precedens. Na podnet generálnej prokuratúry bol už v roku 2017 podaný návrh na zrušenie tejto politickej strany, ktorý rozsudok Najvyššieho súdu zamietol. Prečo takto súd [...]

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 302505x
Priemerná čítanosť článkov: 6050x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy