Založ si blog

Skutok sa stal!

Svet sa zmieta v „korona“ kríze, ľudia majú strach o svojich blízkych o tých najslabších, seniorov a chorých, no možno ešte viac majú obavy o svoju prácu a živobytie. V tomto šialenom období strachu a neistoty naša spoločnosť zaregistrovala výskyt COVID 19 v marginalizovaných rómskych komunitách. Vláda veľmi rýchlo a rázne začala tento problém riešiť a vo viacerých komunitách na východe Slovenska nariadila karanténu a uzavretie týchto osád. Mnohým Rómom sa to nepáčilo, pretože dovtedy žiadna obec, ulica či panelák, kde sa vírus potvrdil nebol tam takto striktne uplatnený postup úplného uzavretia a izolácie.

Objavilo sa viacero hlasov, ktoré hovorili o tom, že namiesto uzavretia celých komunít mali byť do štátnej karantény vzatí ľudia, ktorí boli  pozitívne testovaní a na Slovensko sa vrátili z Británie a tiež tí, ktorí s nimi prišli do kontaktu a nie nechať zdroj nákazy priamo v  osade, aby sa mohol šíriť. Chvalabohu sa tento desivý scenár nenaplnil a Rómovia z týchto lokalít sa správali zodpovedne, aj keď poslať tam vojakov so samopalmi, aby dohliadali na výplatu sociálnych dávok nebol práve najpozitívnejší odkaz.

Karanténa v rómskej osade v Krompachoch však priniesla aj podozrenie z policajnej brutality voči tamojším rómskym deťom, ktoré mali porušiť karanténu a opustili osadu v snahe nazbierať raždie pre svoje rodiny. Je takéto porušenie karantény zo strany malých detí dôvodom na to, aby ich niekto zbil palicou? Každý slušný človek musí takéto konanie odsúdiť. Bohužiaľ namiesto riadneho vyšetrenia tohto incidentu sa štátna moc poponáhľala s vyhlásením, že zranenia, ktoré deti ukázali celému Slovensku na kameru v hlavných správach sú staršie. Výpovede detí nikto neberie vážne a robí sa všetko preto, aby sa aj tento skutok zamietol pod koberec. Rovnako tak ako sa to stalo pri policajnom násilí v Moldave nad Bodvou, Vrbnici či v prípade týraných maloletých delikventov v Košiciach. Opäť sa verejnosti podsunie priehľadná lož, že sa nič nestalo a asi si všetky zranenia tieto deti urobili samé, tak ako si ich urobili aj obyvatelia Moldavy nad Bodvou a Vrbnice. Prečo sa nikto nepýta na to, aký motív mali tie deti, aby si niečo takéto vymysleli, čo by z toho mali? Ako prišli k tým stopám po bití, kto im ich urobil a prečo?

Natíska sa tu aj ďalšia otázka prečo sa takéto prípady policajnej brutality voči marginalizovaným Rómom z osád vo väčšej či menšej miere opakujú? Kto zlyháva, štát, ministerstvo vnútra, vedenie polície či samotní Rómovia? Už po prípade z Moldavy nad Bodvou sa hovorilo o kamerách, ktoré by príslušníci polície mali na uniformách a ktoré by akékoľvek pochyby o konaní polície jasne vyvrátili. Doteraz sa to však nestalo a tak znovu riešime to či policajt pochybil alebo nie. Toto bohužiaľ nie je prvý prípad, kedy sa terčom tohto násilia zo strany štátnej moci stali Rómovia. No použiť násilie voči malým deťom, tak to je niečo čo by sme mali ako spoločnosť odsúdiť a riadne vyšetriť. Namiesto toho sa obete znovu stali terčom nenávistných komentárov, ktoré im okrem modrín a „klobás“ po bití priali aj oveľa hrošie veci. Kam ako spoločnosť smerujeme? Ani tak vyhrotená situácia do ktorej sa svet dostal z nás neurobila lepšie a humánnejšie bytosti, ani v čase tejto krízy, kedy si človek viac uvedomí aký je život krehký a aj svoju vlastnú pominuteľnosť v nás nevyvolala aspoň základnú spolupatričnosť s inými ľuďmi.

Máme novú vládu, ktorá nám sľubuje lepšie, slušnejšie Slovensko, no slušnejšia spoločnosť znamená aj to, že vláda nesmie nad podobnými skutkami zatvárať oči, ale práve naopak ukázať, že nič podobné tolerovať nebude. Lebo ak sa opäť tento prípad zametie pod koberec s tým, že skutok sa nestal, musíme sa opýtať. V čom ste iní od garnitúry, ktorá posvätila policajné násilie v Moldave a Vrbnici? Slušná a spravodlivá politika nemôže zaujať pštrosiu taktiku a strčiť hlavu do piesku, veď nič sa nestalo iba pár „cigánčiat“ dostalo výprask, tak čo vlastne riešiť? Opäť a znovu sa dočkáme výroku skutok sa nestal? Nie dámy a páni, ktorí ste pri moci odkazujeme vám, skutok sa stal a je len na vás či budete chcieť ho spravodlivo vyšetriť, alebo ho zmetiete zo stola.

 

 

 

Braňo Oláh

 

 

Dohryzení potkanmi, pijúc vodu z potoka, hor sa k svetlým zajtrajškom

30.07.2022

Na Slovensko konečne dorazil dážď a tak skončilo jedno z najhorších období sucha, aké sme zažili. Táto správa určite okrem všetkých ostatných špeciálne musela potešiť obyvateľov Richnavy, ktorí v čase najväčších horúčav boli odkázaní na prídel vody 2l na osobu a deň. Neviem, ktorý génius vypočítal, že dva litre vody v čase horúčav postačia pre osobu [...]

Cigánsky teror vo Važci? ??

19.12.2019

Je tesne pred Vianocami a ja sedím nad compom a vidím tú kampaň v médiách o prípade, ktorý sa odohral vo Važci 11.12.2019, kedy skupina miestnych Rómov z osady napadla človeka, bez zjavného dôvodu a dopustila sa na ňom násilia. Toľko správa z médií, ktorú celé Slovensko prijalo ako fakt, ktorý dosvedčuje, že Rómovia nerobia nič iné len napádajú slušných [...]

„Kotlebovci“ rozpustení, vypustení…

30.04.2019

Dnes rozhodoval Najvyšší súd SR o návrhu generálnej prokuratúry o zrušení politickej strany ĽSNS. Pre slovenskú spoločnosť ide podľa mňa o prelomový rozsudok, ktorý možno v budúcnosti použiť ako precedens. Na podnet generálnej prokuratúry bol už v roku 2017 podaný návrh na zrušenie tejto politickej strany, ktorý rozsudok Najvyššieho súdu zamietol. Prečo takto súd [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 302514x
Priemerná čítanosť článkov: 6050x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy