Založ si blog

Ako zobrať žobrákovi palicu. . .

Hneď na začiatku môjho blogu chcem ťa milý čitateľ upozorniť, že nie som členom žiadnej politickej strany a nemienim sa nijako v politike angažovať. Tento blog je len bližší pohľad nestranného občana, nijako nezainteresovaného v tejto téme, ktorému nie je ľahostajné kam naša spoločnosť smeruje.

 

Nútené práce či jeden z pilierov rómskej reformy?

 

Jesenné obrázky nám ponúkajú pohľad na skupiny nezamestnaných v krikľavo zelených vestách s označením ÚPSVaR, ktorí zbierajú odpadky, hrabú lístie a robia všetky práce pri čistení a údržbe verejných priestranstiev. Všetci títo ľudia pracujú za dávku v hmotnej núdzi (ďalej len DvHN). Najlepšie na tomto fakte je, že nie každý má rovnakú dávku v hmotnej núdzi. Niektorí pracujú za základnú dávku pre jednotlivca, ktorá je v súčasnosti 61,50€. Iní zase majú dávku vyššiu, lebo sú posudzovaní spoločne s rodinou. A aby toho nebolo málo tak hneď vedľa pracujú nezamestnaní v oranžových vestách, ktorí okrem dávky v hmotnej núdzi za rovnakú prácu berú aktivačný príspevok 63,00€. Galimatiáš ako „vyšitý“. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák si odštartovanie odpracovania DvHN pochvaľuje. Podľa jeho vyjadrení je to účinné opatrenie, ktoré prinesie svoje ovocie. Síce nie o rok či dva a asi ani v nasledujúcich desiatich rokoch, ale to asi nevadí. Čím podoprel toto svoje tvrdenie? Nuž, ako dôkaz mu poslúžil konflikt v obchode, kde bol slovne napadnutý Rómom, ktorý mu vyčítal, že teraz si nemôže „načierno“ privyrobiť, lebo odpracúva DvHN. Neviem, možno som iba ja zvláštny, alebo nechápavý, ale toto má byť dôkaz o užitočnosti tohto opatrenia, ktoré sa dotýka takmer dvestotisíc ľudí? Trochu zúfalý a detinský argument, hlavne od človeka s takým vzdelaním, skúsenosťami a postavením, aké má Peter Pollák. Jeden prípad má dokázať všeobecnú platnosť? Asi ťažko. Ja sa pýtam a so mnou tisíce ďalších: Čo je cieľom tohto opatrenia? Je to aktívne opatrenie, ktoré má priniesť väčšiu šancu presadiť sa na trhu práce? Prináša nejakú pozitívnu postupnosť? Napríklad tri mesiace budeš pracovať za DvHN potom šesť mesiacov za aktivačný  príspevok a po osvojení si pracovných návykov sa zamestnáš, trebárs v obecnom/mestskom sociálnom podniku za minimálnu mzdu? NIE!!! Tak potom čo je cieľom tohto opatrenia? Prinútiť Rómov pracovať a ak možno tak zadarmo? Potrestať ich za ich chudobu, sociálnu vylúčenosť, za ich neochotu prispôsobiť sa, za ich inakosť!!! Možno niekto iný, kto príde po Petrovi Pollákovi bude vo svojich plánoch ešte smelší a navrhne, aby ľudia pracovali za jedno jedlo denne, aby títo ľudia žili v oddelených štvrtiach či osadách.  A verte tomu, že toto opatrenie keby sa týkalo iba Rómov tak verejnosť prijme všetkými desiatimi. Veď aj teraz ak sa pozriete na zloženie pracovných skupín, kde sa odrába DvHN tak 90% ich tvoria Rómovia. Pýtam sa prečo? Veď snáď nikto nebude tvrdiť, že etnickí Slováci neberú DvHN. Podľa oficiálnych údajov Rómovia predstavujú menej ako 10% zo všetkých ľudí, ktorí poberajú DvHN!!! (zdroj: http://studentskefinancie.sk/clanok/romovia-nas-neoberaju-o-socialne-davky-tvrdia-statistiky-politici-casto-zavadzaju). Ako je potom možné, že pri výbere tých, ktorí si musia DvHN odpracovať je tento pomer úplne opačný v neprospech Rómov?

 

Zákon bol prijatý pre cigánov?

 

V čase kedy sa diskutovalo o prijatí tohto zákona o odpracovaní DvHN bol tento návrh jasne prezentovaný, ako opatrenie prijaté pre Rómov. Nikde na svete sa neprijímajú špeciálne ustanovenia zákonov namierené voči nejakej etnickej skupine. Slovensko je však výnimkou. Viem milý čitateľ, asi teraz zlostne škrípeš zubami, ako si niečo také môžem dovoliť napísať. No k tejto odvahe ma vedie skutočnosť, ako bol tento zákon prezentovaný. Samotný Peter Pollák verejne vyhlásil, že pôjde o jeden z pilierov rómskej reformy, takže žiadne pochybnosti. Tento zákon bol prijatý pre Rómov a aj sa uplatňuje hlavne na Rómov. Bolo by zaujímavé keby sa urobili štatistiky koľko percent z ľudí, ktorí odrábajú DvHN tvoria Rómovia. Podľa mojich informácii z môjho mesta je to spomínaných cca 90%.

 

Kto nepracuje nech neje, alebo ako sa pracuje dobrovoľne nasilu.

 

Okrem všetkých spomínaných faktov najviac sa diskutuje o tom, či tento zákon je alebo nie je protiústavný. Samotná verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová tento zákon napadla na Ústavnom súde SR. Pretože, ako sa píše v Ústave SR akákoľvek nútená práca je v rozpore so základnými ľudskými právami. Pochybujete o tom, že toto opatrenie je druhom nútenej práce? Tak potom sa veľmi mýlite. Občan, ktorý poberá DvHN a odmietne pracovať bude mu táto dávka v hmotnej núdzi odňatá. Teda ak chce tento človek prežiť musí túto prácu prijať. Nemá totiž na výber. Alebo si myslíte, že tí ľudia pracujú za DvHN dobrovoľne?

Nebudem prejudikovať rozhodnutie Ústavného súdu, ale sudcovia by museli byť hluchí a slepí, aby nevideli protiústavnosť tohto opatrenia. No pýtam sa, ak Ústavný súd vynesie rozsudok, ktorým vyhlási túto časť zákona za protiústavnú, čo urobí štát, ak ho budú nezamestnaní, ktorí pracovali za DvHN žalovať a žiadať odškodné? Čo urobí štát, ak toto ustanovenie zákona napadne niektorí z nezamestnaných, ktorých štát prinútil pracovať za DvHN na Európskom súde pre ľudské práva? Koľko to bude stáť daňových poplatníkov? To sú otázky, na ktoré radšej kompetentní nemyslia a boja sa ich ako čert kríža. Je jasné, že je choré, ak zdravý človek berie peniaze zadarmo. S týmto tvrdením Petra Polláka súhlasím. No je ešte viac choré, ak štát trestá svojich občanov za to, že im nedokáže zabezpečiť jedno zo základných práv, ktoré im zabezpečuje Ústava SR, a to právo na prácu. Práca je ten najlepší resocializačný prostriedok. Len práca môže zlepšiť katastrofálne podmienky v rómskych osadách a getách. No len taká práca, ktorá prinesie zlepšenie životných podmienok, ktorá prinesie aspoň minimálnu odmenu, ktorá postačí na normálne prežitie. V súčasnosti väčšina rodín, ktoré žijú z DvHN hladuje. No napriek tomuto faktu sa ešte niektorým zdá, že im treba vziať aj to málo čo dostanú. Veľká časť ľudí závidí žobrákovi aj tú jeho starú hrčavú palicu, ktorou sa opiera v živorení, ktoré mu pripravil tento systém.

 

 

 

 

 

Braňo Oláh.

Dohryzení potkanmi, pijúc vodu z potoka, hor sa k svetlým zajtrajškom

30.07.2022

Na Slovensko konečne dorazil dážď a tak skončilo jedno z najhorších období sucha, aké sme zažili. Táto správa určite okrem všetkých ostatných špeciálne musela potešiť obyvateľov Richnavy, ktorí v čase najväčších horúčav boli odkázaní na prídel vody 2l na osobu a deň. Neviem, ktorý génius vypočítal, že dva litre vody v čase horúčav postačia pre osobu [...]

Skutok sa stal!

03.05.2020

Svet sa zmieta v „korona“ kríze, ľudia majú strach o svojich blízkych o tých najslabších, seniorov a chorých, no možno ešte viac majú obavy o svoju prácu a živobytie. V tomto šialenom období strachu a neistoty naša spoločnosť zaregistrovala výskyt COVID 19 v marginalizovaných rómskych komunitách. Vláda veľmi rýchlo a rázne začala tento problém riešiť [...]

Cigánsky teror vo Važci? ??

19.12.2019

Je tesne pred Vianocami a ja sedím nad compom a vidím tú kampaň v médiách o prípade, ktorý sa odohral vo Važci 11.12.2019, kedy skupina miestnych Rómov z osady napadla človeka, bez zjavného dôvodu a dopustila sa na ňom násilia. Toľko správa z médií, ktorú celé Slovensko prijalo ako fakt, ktorý dosvedčuje, že Rómovia nerobia nič iné len napádajú slušných [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 302452x
Priemerná čítanosť článkov: 6049x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy