Kedy začnú Cigáni robiť?

21. januára 2017, 1brano1, Nezaradené

Je po sviatkoch a život sa už dostal do bežných koľají. Ľudia sa po vianočnom opojení opäť prebúdzajú do nie práve najružovejšej reality. Nízke mzdy, vysoké dlhy, nedostupné bývanie a hladové doliny. Taký je život veľkej časti obyvateľov. Vláda sa zastrája, že bude bojovať s nezamestnanosťou a chudobou. Po novom roku začne hon na evidovaných nezamestnaných. Každý kto odmietne ponúkanú prácu bude z evidencie Úradu práce vyradený. Je jedno, že vám ponúknu prácu 200km od domova, kde otec a manžel musí odísť od rodiny a to všetko za 450,00€ kde budete makať  na tri zmeny, bývať na ubytovni kde sa delíte o jednu kúpeľňu desiati, ak to nevezmete máte smolu. A vláda sa môže tešiť. Takto sa totiž bojuje proti nezamestnanosti. Hlavným cieľom tejto politiky totiž nie je dať prácu ľuďom, ale len znížiť evidovanú mieru nezamestnanosti. Mocipánov totižto nezaujíma koľko ľudí v skutočnosti pracuje, ale iba štatistika. Takto možno už v roku 2017 klesne miera nezamestnanosti niekam k hranici 7,00% a premiér sa môže opäť hrdo biť do pŕs, ako dokázal zo Slovenska urobiť ekonomického tigra Európy. Skutočnosť je však bohužiaľ úplne iná. V prvom rade by malo vládu zaujímať koľko ľudí má prácu a nie koľko ľudí je v evidencii.

Ak však ani táto politika zamestnanosti nepomôže, ešte stále sú tu Rómovia na ktorých môže premiér prípadný neúspech svojej politiky zhodiť. Veď vinníka je treba nespokojným voličom ukázať a predhodiť. Bohužiaľ drvivá väčšina, podľa posledného prieskumu verejnej mienky 84% opýtaných Slovákov v tomto s premiérom súhlasí a volá po represívnych opatreniach voči Rómom. Aká je však pravda? Má bežný radový občan, ktorý zarába mzdu na hranici 500,00€ si myslieť, že keby nebolo cigáňov tak by sa mu mzda zvýšila a jeho životná úroveň stúpala? NIE!!!  A prečo nie? Na to odpovedajú údaje, ktorými vláda aj ministerstvo práce disponuje a boli urobené ich vlastnými ľuďmi. Za prvé Na podporu mnohopočetných rodín cez dávky a príspevky ide iba 0,2 percenta verejných zdrojov!!! Teda zanedbateľná čiastka v porovnaní s celkovými výdavkami štátu. Keby som to chcel zjednodušiť tak možno jeden tender pre Váhostav a podobných kamošov. Za druhé, pri výpočte vychádzajúcom z dávok pre ľudí v dvadsiatich okresoch, kde sa predpokladá vysoký podiel Rómov, bolo vyrátané, že tam smeruje cez sociálne dávky 2,2 percenta verejných zdrojov. (zdroj:http://iness.sk/mytus/?gclid=CLTPm83Z09ECFWYq0wod270O5A)

Tak čo milý čitateľ, ešte stále si myslíš, že za nízke mzdy a biedu pracujúcej majority môžu Rómovia? Keby sa hneď zajtra zrušili všetky sociálne dávky pre Rómov tak to navýši mzdy možno o tri percentá. Myslíte si, že by sa tým tento problém vyriešil? Určite nie a každý kto aspoň trochu premýšľa bez nenávisti, predsudkov a vie si spočítať dva plus dva na toto konštatovanie musí skôr či neskôr prísť.

A čo samotní Rómovia? Čo s nimi tento štát chce urobiť, akú budúcnosť pre nich plánuje? To sú otázky na ktoré by nám vládna garnitúra mala dať odpoveď. Namiesto odpovedí sme sa z úst premiéra dočkali len demagógie za ktorú by sa nemusela hanbiť ani krajná pravica. Namiesto rečí o represii by sme skôr privítali reálnu snahu o preseknutie kruhu extrémnej chudoby, sociálnej a ekonomickej izolácie v ktorej žije väčšina Rómov. Doterajšie opatrenia vlády v tejto oblasti sa totiž dajú označiť len jediným slovom. Katastrofa!!! Namiesto otvárania sociálnych podnikov, podpore poľnohospodárstva, lesného hospodárstva a pod, kde by našli prácu aj nevzdelaní Rómovia sa vláda na čele s bývalým splnomocnencom pre rómske komunity zmohli akurát tak na nič neriešiaci zákon o odpracovaní dávok v hmotnej núdzi. Na tento projekt sa investovalo niekoľko sto miliónov eur z európskych fondov, no nevzniklo ani jedno pracovné miesto, situácia v osadách a ghetách je rovnaká ba možno aj horšia. Tak čo pozitívne to prinieslo? Absolútne nič!!! Najhorší a najhlúpejší zákon v histórii Slovenska!!! Nikoho netrápi, že sa neuplatňuje rovnako na každého občana, že zlegalizoval nútenú prácu, že sa otvorene uplatňuje väčšinou iba na Rómov. Slovensko sa zaskvelo napríklad aj tým, že za odmietnutie odpracovania 32h mesačne sa občanovi dávka v hmotnej núdzi neodníme, ale zníži na sumu 0,00€. Viete prečo? Nuž lebo dávka v hmotnej núdzi nesmie byť podmienená prácou a tento právnický fígeľ stačil nášmu Ústavnému súdu, aby opäť rozhodol podľa želania tých čo sú pri moci. Nechápem ako to, že sa nenašiel nikto odvážny, kto by tento zlý zákon napadol na Európskom súde pre ľudské práva?

Samotná vláda by však mala zvážiť či bude naďalej milióny investovať do tohto hluchého projektu, ktorý nepriniesol nič pozitívne, alebo konečne naštartuje niečo čo Rómov v masovom meradle zapojí do ekonomického života tejto krajiny. Práca je totiž tým najlepším resocializačným prostriedkom o tom niet pochýb a táto krajina potrebuje, aby Rómovia pracovali, platili odvody, dane a žili z toho čo si zarobia a nečakali iba s nastrčenou rukou na žobračenku v podobe sociálnych dávok. Táto krajina a spoločnosť potrebuje NEW DEAL, tak ako ho zaviedol F.D. Roosewelt v USA. Namiesto represie a trestania ľudí za to, že im táto spoločnosť nevie poskytnúť možnosť na prácu a teda aj prežitie, je nevyhnutné urobiť všetko preto, aby si každý mohol na svoj chlieb každodenný zarobiť vlastnými rukami.

Ak to vláda dokáže drvivá väčšina Rómov to privíta. Ak neveríte skúste prežiť celý mesiac z dávky v hmotnej núdzi, ktorá je 61,50€!!! Aj Rómovia sú totiž ľudia, aj oni chcú žiť normálne, nebývať v mrazoch v chatrči a nehladovať. Verte tomu, že extrémna chudoba je motiváciou pracovať pre každého kto nechce hladovať v biede. Majorita plače nad osudom psov o ktorých sa nestarajú majitelia, ale napríklad osud rómskych detí z osád, kde hladujú a mrznú ich nezaujíma. Bohužiaľ… Dokážeme nájsť v sebe toľko múdrosti a ľudskosti aby sme tento stav zmenili k prospechu všetkých???

 

Braňo Oláh