Založ si blog

Dementi, migranti a politici…

Slovensko si pomaly ale isto zvyká na novú vládnu garnitúru. Problémy sa síce neriešia no hlavne, že sa rozdelia posty a moc. Ešte pred pár mesiacmi sa politici dušovali, že im ide iba o dobro občanov. Po voľbách sa víťazi snažia o čo najväčší podiel na všetkom a opozícia premýšľa, ako ich čo najskôr vyhodiť zo sedla a zaujať miesta mocipánov. V tomto politickom boji sú všetky metódy dobré a povolené.

V duchu tejto politiky sa rozhodol jeden z oligarchov, ktorý chce bojovať proti oligarchom začať riešiť zdá sa najväčší problém tejto krajiny. Rómovia, alebo na Slovensku majoritou lepšie akceptovaný termín „cigáni“. Najznámejší otec a mnohonásobný manžel sa rozhodol prehovoriť aj k tejto kontroverznej otázke, ktorá trápi roduverných Slovákov viac, ako korupcia, tunelovanie, klientelizmus, nefungujúce zdravotníctvo, podfinancované školstvo, nezamestnanosť a mohol by som pokračovať. A tak Boris oligarcha, ktorý bojuje proti oligarchom a politik, ktorý nie je politikom vypustil zopár perál svojho ducha, ktoré ohromili svet. Je úžasné, ako jeden politik dokáže v pár vetách uraziť toľko ľudí. Označiť rómske deti za dementné a vyjadriť sa, že každý satelit na chatrči chŕli porno a šialení cigáni šukajú od rána do rána pred deťmi, ktoré v dvanástich nasledujú ich príklad, tak za takéto slová by sa nemusel hanbiť ani ten najhorší „nácek“. Mňa by zaujímalo či Boris Kollár navštívil aspoň jednu jedinú chatrč a videl, ako tam ľudia žijú. Môžete si byť istý, že tento politik vie o reálnom živote Rómov z osád asi toľko, ako o živote amazonských indiánov. Niečo o tom počul, ale vie o tom veľké … nič… Veď aj jeho návšteva Jarovníc sa obmedzila na prehliadkovú jazdu policajným autom. Reálne informácie o týchto ľuďoch nemá, no to mu nebráni vyjadrovať sa na ich adresu urážlivo a nenávistne. Prečo politik, ktorý podporil návrh na elimináciu a boj proti pravicovému extrémizmu zrazu preberá rétoriku tých, ktorých sám označuje za nebezpečenstvo pre demokraciu?

Dôvod je prozaický a jednoduchý, politik, ktorý nie je politikom si vie zo svojej bohatej praxe oligarchu spočítať, aká cesta vedie na Slovensku k úspechu.V snahe získať si nespokojných voličov rád skĺzne aj do takého svinstva, ako je rozdúchavanie už tak vysokej rasovej neznášanlivosti. A tak lietajú slová o dementných deťoch, ktoré majú byť oddelené od dobrých čiže bielych detí. Ako ďaleko je od týchto slov k otvorenej rasovej segregácii? Menej než sa nám všetkým môže zdať. No a ako možno komentovať slová o záplave porna v rómskych osadách a „šukaní“ pred deťmi atď.? A už vôbec neviem ako vnímať tú jeho čerešničku na konci kde sa pýta. „Toto mám kŕmiť?“ Čo sa skrýva za touto otázkou? Aký postoj a názory má človek, ktorý iné ľudské bytosti označí za „toto“? Toto mám kŕmiť? Koľko zla a nenávisti je skryté v pár slovách? Z ľudí sa zrazu stane niečo neosobné niečo čo si nezaslúži náš ľudský prístup. Politik rozvíril mediálne vody a zbiera plody v podobe nespokojných voličov, ktorí sú skalopevne presvedčení, že za všetko zlo v tejto krajine môžu Rómovia. Bohužiaľ nikto sa nepýta aké riešenia problémov tento politik ponúka.

Po voľbách najviac zarezonoval vstup pravicového extrémizmu do NR SR, Kotleba a jeho holohlaví chlapci zdraviaci sa „na stráž“. Mňa však aj po výrokoch Borisa Kollára napadá kacírska otázka. Aký je vlastne rozdiel medzi pravicovými extrémistami a nespokojnými Slovákmi na čele s pán Kollárom? Takmer žiadny!!! Ich rétorika je rovnaká, obidve skupiny namiesto riešení problémov ponúkajú len slová plné nenávisti a predsudkov, ktoré opakujú jeden od druhého napriek tomu, že rómsku osadu videli tak maximálne z okna prechádzajúceho automobilu. Pán oligarcha sa asi zamyslel a to čo urobil bol dobre vypočítaný politický ťah, ktorý má prilákať takto naladených voličov. Stačí extrémizmus učesať, obliecť do obleku a uviazať mu farebný šál a hneď z hnedého nebezpečenstva fašizmu sa stane úspešný politik, ktorý má odvahu pomenovať veci pravými menami. Čo na tom, že sa síce vyjadruje rovnako ako fašisti a rozsieva rovnakú nenávisť bez toho aby ponúkol aspoň jedno riešenie. Hlavne, že je proti cigánskym extrémistom, veď keď sa rúbe les tak lietajú aj triesky. Politika v rytme „rež a rúbaj do krve“ získava čoraz viac prívržencov a obdivovateľov. A tak postupujúcim časom prichádzame na to, že aj tí čo sa tvária ako demokratická opozícia otvorene koketujú s extrémnou pravicou, ktorá získava na popularite v celej Európe. Liberál Sulík otvorene bez problémov podporí xenofóbne hnutie v Nemecku a prizná ponúknutie kolaborácie a podpory „kotlebovcom“. Akosi sa v našej opozícii začína šíriť hnedá vlna, ktorá má sklamaných a porazených vyniesť k moci. Politici oligarchovia sú v prvom rade obchodníci a vedia veľmi dobre kalkulovať. Výsledky, ktoré im prinášajú prieskumy verejnej mienky ich len nabádajú k takejto rétorike a kolaborácii s extrémizmom.

Bohužiaľ je to veľmi zlá správa pre demokraciu a budúcnosť našej starej dobrej Európy. Aká bude Európa? Aká bude táto krajina a spoločnosť ak sa dnešné deti naučia, že cigáni sú dementi, imigranti teroristi, homosexuáli skončia v pekle a židovskí sprisahanci vládnu svetu? Bojím sa, že žiadne exkurzie do Osvienčimu nám nepomôžu vychovať občiansky otvorenú spoločnosť ak politici budú ľudí kŕmiť nenávisťou. Súčasná politická garnitúra totiž jednou rukou hrozí pravicovému extrémizmu no druhou rukou ho sama kŕmi a pomáha mu… Táto krátkozraká politika však povedie ku krachu demokracie ako sme ju poznali a k legálnemu nastoleniu diktatúry fašizmu.

Braňo Oláh

Dohryzení potkanmi, pijúc vodu z potoka, hor sa k svetlým zajtrajškom

30.07.2022

Na Slovensko konečne dorazil dážď a tak skončilo jedno z najhorších období sucha, aké sme zažili. Táto správa určite okrem všetkých ostatných špeciálne musela potešiť obyvateľov Richnavy, ktorí v čase najväčších horúčav boli odkázaní na prídel vody 2l na osobu a deň. Neviem, ktorý génius vypočítal, že dva litre vody v čase horúčav postačia pre osobu [...]

Skutok sa stal!

03.05.2020

Svet sa zmieta v „korona“ kríze, ľudia majú strach o svojich blízkych o tých najslabších, seniorov a chorých, no možno ešte viac majú obavy o svoju prácu a živobytie. V tomto šialenom období strachu a neistoty naša spoločnosť zaregistrovala výskyt COVID 19 v marginalizovaných rómskych komunitách. Vláda veľmi rýchlo a rázne začala tento problém riešiť [...]

Cigánsky teror vo Važci? ??

19.12.2019

Je tesne pred Vianocami a ja sedím nad compom a vidím tú kampaň v médiách o prípade, ktorý sa odohral vo Važci 11.12.2019, kedy skupina miestnych Rómov z osady napadla človeka, bez zjavného dôvodu a dopustila sa na ňom násilia. Toľko správa z médií, ktorú celé Slovensko prijalo ako fakt, ktorý dosvedčuje, že Rómovia nerobia nič iné len napádajú slušných [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 302104x
Priemerná čítanosť článkov: 6042x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy